Groepsontwikkeling na de gouden weken.

Gepubliceerd op 9 juli 2021 om 09:41

GROEPSBAL

Of je nu aan het begin van een schooljaar staat, het begin van een cursus of het begin van een sportseizoen; iedere start met een groep kinderen bij elkaar vraagt om aandacht voor het groepsklimaat. En dat krijgt het ook! Weinig mensen die dat vergeten aan het begin van het jaar. Halverwege het jaar ligt dat vaak heel anders. 
Want: geen tijd!

Stel je eens voor: een kweker besluit op een dag dat hij de lampen in zijn kas niet meer vervangt, want: geen tijd. In de tussentijd is hij wel braaf alle zaadjes aan het planten in de hoop dat ze verder uitgroeien. Wat zou je hem dan adviseren? Zoiets als: ‘Ga als de wiedeweerga eerst dat klimaat eens op orde brengen, anders valt er niet veel te groeien?’

Zo werkt dat met een groep kinderen natuurlijk ook. Op de een of andere manier weten we dat allemaal wel en vinden we dat aan het begin van een seizoen heel belangrijk, maar zodra het groepsklimaat op orde is, verschuift het toch naar de achtergrond.

Dat is tenminste onze ervaring en hoe meer leerkrachten en trainers we spreken, hoe meer we beseffen dat we daar niet alleen in staan. De hectiek van werken met een groep kinderen zorgt er nu eenmaal voor dat je soms plaats moet maken voor andere zaken en niet altijd tijd hebt voor uitgebreide lessen. Terwijl ze dat wel verdienen.

Toch staat zo’n groepsproces nooit stil. Je kent het misschien wel als je voor een groep staat. Ergens in je schooljaar of seizoen merk je dat er wat dingetjes gaande zijn. Ruzietjes, naar gedrag onderling, ouders die met verhalen komen. Je kunt je vinger er niet altijd op leggen, maar je weet: ik verlies grip op het groepsproces en moet er aandacht aan besteden. Dan ben je natuurlijk eigenlijk al te laat. Nu kun je beter laat zijn dan het helemaal niet doen, laten we dat voorop stellen. Nóg beter is het om het hele jaar door aandacht te blijven besteden aan dat groepsklimaat en bijbehorende sociale vaardigheden. 

Gelukkig kun je met de Groepsbal en Sociaalbal altijd en overal op een simpele en laagdrempelige manier aandacht blijven besteden aan je groepsklimaat en sociale vaardigheden. Je gooit de bal gewoon een keer in de week, of vaker, op. Zo’n momentje de bal opgooien hoeft geen uur te kosten. 5 minuten is ook al mooi. Laat 5 minuten nou zelfs in de meest hectische weken wel te vinden zijn. Je laat daardoor kinderen weer even nadenken over vragen als: ‘Welke uitdagingen hebben wij als groep?’ of ‘Wat is er nodig om iedereen in de groep te laten groeien?’. Het zijn vragen die het verdienen om aandacht te blijven krijgen in de groep.

Ze zijn er niet om de sociaal-emotionele methode die je in groep gebruikt te vervangen. Ze zijn er als toevoeging, omdat we weten dat de aandacht voor het groepsklimaat wel eens vergeten wordt in de hectiek van alledag. Er is geen kind die het je nog laat vergeten als jij eenmaal die ballen in je klas hebt liggen. Mooi! Want het groepsklimaat staat nooit stil en die ballen ook niet. 

#wijsmetballen #onderwijsballen #groepsklimaat 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.